Naaktmodel gezocht voor kunst

model staan voor een kunstenaar in Rotterdam

Lady Macbeth
Lady Macbeth – wat heb ik gedaan?
in dialoog met een tekening
in dialoog met een tekening

Als beeldend kunstenaar ben ik geïnteresseerd in interactie met andere mensen; in de confrontatie met een persoon die (naakt) tegenover mij staat, in het empatisch interpreteren van wat ik zie (een lichaam in een bepaalde houding) en in het proberen te begrijpen wat niet te begrijpen is: hoe die ander anders is.

Ik houd van het kijken naar mensen, de anatomie van het menselijk lichaam en probeer de spanning in een houding te tekenen. Ik houd van het van kijken naar een persoon en probeer diens energie vast te leggen. Ik houd van het creatieve proces; van het eindeloos zoeken naar de essentie van wat ik ervaar, naar wat me belangrijk lijkt en naar hoe dat te verbeelden. Ik werk nooit ‘naar foto’, maar uitsluitend met levende modellen. Mannelijke en vrouwelijke naaktmodellen kunnen me boeien.

Samen werken aan creatief onderzoek

de rillingen krijgen - snel schetsen - bewegelijke houdingen
‘Het beest’ krijgt de rillingen – model staan kan dynamisch en expressief zijn met snelle beweeglijke houdingen.
tekening van een jongeman die zijn lichaam waarneemt
model staan kan een meditatieve reis zijn – in stilte luisteren naar het lichaam.

Ik nodig naaktmodellen uit om op zoek te gaan naar hun eigen interesses of thema’s. Wat maakt model staan voor jou interessant? Of wat wil je laten zien of wat wil jij in het werken met mij onderzoeken of ontdekken? Ik zoek samen met mijn modellen naar thema’s en onderwerpen die ons allebei boeien. Door te zoeken naar gedeelde interesses en door elkaar steeds feedback te geven over wat we zien, voelen en ervaren, proberen we onze samenwerking voor ons beiden relevant te maken èn te houden. Als deze samenwerking uiteindelijk een voor anderen interessant kunstwerk oplevert is dat ‘mooi’ meegenomen.

Ik heb geen standaard werkwijze; deze kan van model tot model of zelfs van tekening tot tekening verschillen. Zoals ik probeer mijn (teken)techniek aan te passen aan het onderwerp en de energie die ik ervaar in mijn model, zo wil ik dat mijn model kan zoeken naar de beste manier om die energie op te roepen en gedurende de sessie levend te houden.

Als kunstenaarsmodel ben je dus geen passief object dat door de kunstenaar bekeken wordt, geen willoos lichaam dat uitvoert wat de kunstenaar vraagt, maar eerder een muse. Ik probeer modellen geen werkwijze op te leggen, maar probeer samen te zoeken naar een manier van werken, waarmee we ons allebei kunnen focussen op het onderwerp van de sessie of van de tekening, de foto of de sculptuur waar we aan werken.

tekening van trillende schuddende torso
blijven schudden
modeltekening naar mannelijk model
de binnenruimte voelen – gebalde energie

Ik hoop dat model staan een fysieke en/of emotionele verkenning kan zijn; dat je tijdens het model staan kunt mediteren op je houding, op de sensaties en de microbewegingen in je lichaam en op de gevoelens die dit oproept. En ik hoop dat model staan een creatieve activiteit kan zijn; dat je je door model te staan kunt inleven in het besproken thema of onderwerp en dat je (samen met mij) kunt zoeken naar naar de beste manier om ons onderwerp te verbeelden; in je lichaam uit te drukken.

Na afloop van iedere sessie bespreken we hoe we de sessie ervaren hebben, het model staan, het creatieve proces en het resultaat daarvan (de gemaakte vorderingen, de tekening, schetsen of anderszins). Ook bespreken we wat we in de komende sessie of in een volgend project / werkstuk willen onderzoeken en verbeelden. Zo kunnen we van elkaar leren en onze doelen op elkaar afstemmen.

Wat voor modellen zoek ik?

model zit naast levensgroot beeld
Een levensgroot beeld maken kost veel tijd
portret van oudere heer met witte baard
portret van oudere heer met witte baard
foto van een mannelijk naakt geïnspireerd door George Platt Lynes
geïnspireerd door George Platt Lynes

Ik teken graag naar mannelijk en vrouwelijk naaktmodel, maar zoek altijd naar inspirerende mensen om duurzaam mee samen te werken; om betekenisvolle kunst mee te maken. Ik zoek naaktmodellen met een relatief goed lichaamsbewustzijn en goede lichaamsbeheersing, maar vind het minstens zo belangrijk dat modellen creatief mee kunnen denken, zich kwetsbaar op durven stellen en zichzelf fysiek of persoonlijk willen uitdagen.

Van jongeren of studenten vraag ik geen ervaring, maar wel enthousiasme om je lichaam te gebruiken om toffe dingen te maken en de ambitie om daaraan te werken. Wil je model staan voor tekenen, schilderen of een sculptuur? voor fotografie, video of live-performance? Wil je de fysieke (sportieve) mogelijkheden van je lichaam in houding en bewegingen onderzoeken of zijn er bepaalde gevoelens die je interessant vindt en wil je proberen hoe je die emoties kunt uiten? Ben je trots op je lichaam en wil je dat laten zien of zijn er juist dingen waar je je voor schaamt en die je wil accepteren of overwinnen? Wil je experimenteren met of vorm geven aan je identiteit(en) of zijn er andere fysieke, sociale of psychologische thema’s die je boeien? Ik ben benieuwd naar jouw motivatie om model te staan en je ideeën over wat je (met mij) zou willen maken.

Als je wat ouder bent, dan verwacht ik dat je je fysiek en mentaal (door)ontwikkeld hebt. Je weet wat je kunt en wat je wil. Je kent je persoonlijke interesses. Je kunt verwoorden welke thema’s of onderwerpen je als model verder zou willen verkennen. Ik ga ervan uit dat je ervaring hebt met creatief bewegen (denk aan dansen, boulderen, gymnastiek, yoga, e.d.) of met optreden (toneel, acrobatiek, ‘art performance’ of ‘model staan’). Ook hoop ik dat je een relatief slank (vetarm) lichaam hebt, opdat ook de subtiele (spier)spanningen in je houding goed zichtbaar zijn.

Procedure

Als je aanmelding mij nieuwsgierig maakt, zal ik je uitnodigen voor een vrijblijvende proefsessie. Hierbij zullen we kennis maken, wat praten over onze interesses en ideeën, maar ook meteen aan de gang gaan. Door uit te proberen hoe het voelt om met elkaar te werken, door model te staan en wat eerste schetsen (of snapshots) te maken, ervaren we elkaars energie en sfeer en kunnen we bepalen of we verder met elkaar willen samenwerken.

Sessies duren meestal een dagdeel (tot 4 uur). Vaste modellen kan ik betalen. Aan het einde van iedere sessie bespreken we hoe het ging, waar we in een volgende sessie aan willen werken en maken we een vervolgafspraak. Met de meeste modellen spreek ik een dagdeel per week af. Door langer samen te werken (maanden of zelfs jaren), krijgen we meer grip op waar we mee bezig zijn en kan het werk steeds meer diepgang krijgen.

Aanmeldformulier om met kunstenaar te werken

Mocht je (ook) model willen staan voor de tekenclub die ik organiseer, bezoek dan modeltekenclub.nl. Daarvoor kun je je apart aanmelden.

  persoonlijke gegevens

  De persoonsinformatie (en foto's) die je in dit formulier met mij deelt, is privé en deel ik met niemand. Maar wanneer ik mijn tekeningen of beelden publiceer, gebruik ik daarbij wel vaak de voornaam of roepnaam van het model in de titel (ervan uitgaand dat dit niet naar jou herleidbaar is). Als je wil dat ik daarvoor liever een andere naam gebruik, dan hoor ik dat graag!

  hij/hem/zijnzij/haarhen/hundie/diens

  uiterlijk

  manvrouwtransmantransvrouw

  indicatie voor postuur

  cm

  indicatie voor postuur

  kg

  postuur, kracht, lenigheid, zwangerschap, beperkingen, haar, huid, etc.

  Laat (uiteraard vertrouwelijk) zien hoe je eruit ziet, wat je met je lichaam kunt of leuk vindt om te doen (portret- of lichaamsfoto's, registratiefoto's van dansvoorstellingen of performances, vakantiefoto's of selfies).

  persoonlijkheid

  opleiding, beroep, interesses, sportieve of artistieke hobbies

  beeldende kunst, performance art, dans, theater, muziek of als model? Wellicht kun je een link naar een youtube video toevoegen.

  Documenten of afbeeldingen die mij een betere indruk kunnen geven van je interesses en persoonlijke thema's (bijvoorbeeld eigen onderzoek, je scriptie), wat jou inspireert of wat je graag met mij zou willen maken (afbeeldingen van kunstwerken van anderen). Ook deze documenten en afbeeldingen zal ik nooit delen of publiceren.

  beschikbaarheid

  maandag:ochtendmiddagavond

  dinsdag:ochtendmiddagavond

  woensdag:ochtendmiddagavond

  donderdag:ochtendmiddagavond

  vrijdag:ochtendmiddagavond

  zaterdag:ochtendmiddagavond

  zondag:ochtendmiddagavond

  formulier verzenden

  anatoMio.nl