Naaktmodel gezocht in Rotterdam

Model staan voor beeldend kunstenaar

Lady Macbeth
Lady Macbeth – wat heb ik gedaan?

in dialoog met een tekening
in dialoog met een tekening

Als kunstenaar ben ik gefascineerd door empathie, het vermogen om (schijnbaar) gedachten te kunnen lezen, om fysiek en emotioneel te kunnen ‘voelen’ (bevroeden) wat iemand anders voelt; me te verplaatsen in een ander. Door mijn werk (met modellen) oefen ik mijn eigen empathie en met mijn artistieke werk probeer ik de toeschouwer uit te nodigen tot eenzelfde empathische ervaring.

Tekenen (en model staan) zijn voor mij een continu artistiek onderzoek naar identiteit, naar lichamelijkheid en naar de confrontatie met de ander; de interactie tussen subject en object, kunstenaar en model, (af)beeld(ing) en toeschouwer. Ik houd van het creatieve proces: het zoeken en dwalen, het verkennen en ontdekken. Een geslaagd werkstuk (resultaat) is geen doel op zich, maar mooi meegenomen. Ik vind het belangrijk te werken in een constructieve sfeer en streef naar een gelijkwaardige samenwerking tussen kunstenaar en model, waarbij beide in hun eigen discipline (op hun eigen wijze) kunnen werken aan een betekenisvol beeld.

Voor een enkele sessie of project

model zit naast levensgroot beeld
Een levensgroot beeld maken kost veel tijd
portret van oudere heer met witte baard
portret van oudere heer met witte baard
foto van een mannelijk naakt geïnspireerd door George Platt Lynes
geïnspireerd door George Platt Lynes

Als ik niet met een van m’n vaste modellen werk, leer ik graag bijzondere nieuwe modellen kennen. Er zijn meer mensen die zich aanbieden als naaktmodel dan ik uit kan nodigen. Daarom nodig ik alleen mensen uit die mij interessant lijken of die een interessant project voorstellen. Probeer in het onderstaande formulier jezelf en je ideeën goed te beschrijven:

 • Ben je nog jong (tot 25) of juist echt oud (boven 75)
 • Of heb jij een interessant lichaam? Ben je mager, pezig of heb je goed gedefinieerde spieren (als een ‘anatomisch’ model)?
 • Kun je bijzondere dingen met je lichaam? op je handen lopen of balanceren? ben je bijzonder fit, sterk of lenig?
 • Heb je bijzondere ambities? specifieke ideeën over wat je zou willen verbeelden? Waar je met mij aan zou willen werken?

Hoe specifieker je jezelf en je ideeën in onderstaande formulier weet te omschrijven, hoe eerder ik contact met je zal opnemen om een afspraak te maken. Eenmalige sessies zijn altijd onbetaald, maar bij projecten is betaling bespreekbaar: voor werk in opdracht kan ik geld vragen, zodat ik een freelance danser of acrobaat die in handstand kan poseren kan betalen.

Als vast model (samenwerkingspartner / muse)

de rillingen krijgen - snel schetsen - bewegelijke houdingen
‘Het beest’ krijgt de rillingen – model staan kan dynamisch en expressief zijn met snelle beweeglijke houdingen.
tekening van een jongeman die zijn lichaam waarneemt
model staan kan een meditatieve reis zijn – in stilte luisteren naar het lichaam.

Ik werk graag met een beperkt aantal vaste modellen. Ik streef naar een duurzame samenwerking en naar continuïteit in het proces. Met de meeste modellen werk ik één of twee dagdelen per week. Sessies duren meestal een dagdeel (3 tot 4 uur), zijn in het weekend meest overdag en door de week vooral ’s avonds, maar door de week overdag is soms ook mogelijk. Ik vind het fijn om als basis een vast dagdeel per week af te spreken, maar indien nodig kan hiervan worden afgeweken. Ik probeer rekening te houden met wisselende roosters en energie. Ik betaal vaste modellen, opdat zij zich geen zorgen hoeven te maken over financiën of bijbaantjes hoeven te zoeken.

Ik ben niet geïnteresseerd in modellen die alleen zo goed mogelijk proberen uit te voeren wat je ze opdraagt – dat levert maar krampachtige houdingen en even krampachtige tekeningen op. Daarom werk ik graag met andere creatievelingen: studenten of recent afgestudeerden in dans, theater, circus, muziek, beeldende kunst of architectuur en streef ik altijd naar een gedeeld creatief proces. Met kandidaatmodellen zoek ik altijd naar gedeelde interesses en thema’s. Hierdoor hoop ik dat het model staan voor mijn modellen net zo relevant kan worden, als het tekenen en boetseren dat is voor mij. Na afloop van iedere sessie bespreken we hoe we de sessie ervaren hebben, het model staan, het proces en het creatieve resultaat daarvan (de tekening). Ook bespreken we wat we in de komende sessie of in de volgende tekening willen onderzoeken en verbeelden. Zo kunnen we van elkaar leren en onze doelen op elkaar afstemmen.

tekening van trillende schuddende torso
blijven schudden
modeltekening naar mannelijk model
vastgehouden energie – de tussenruimte voelen

Ook probeer ik modellen geen standaard werkwijze op te leggen, maar samen met het model te zoeken naar een manier van werken, die ons beiden helpt. Zoals ik mijn tekentechniek probeer aan te passen aan ons onderwerp en de energie die ik ervaar in mijn model, zo wil ik dat mijn model kan zoeken naar de beste manier om die energie op te roepen. Vaak wordt bijvoorbeeld gedacht dat modellen zo min mogelijk zouden moeten bewegen in de houdingen die ze aannemen, terwijl ik merk dat een beetje beweging ook kan helpen. Model staan mag soms best hard werken zijn, maar het zou denk ik toch vooral een fysieke en/of emotionele exploratie moeten zijn; een somatische meditatie op microbeweging en expressie. Zo kan model staan tegelijk een creatieve activiteit en en een waardevolle ervaring worden. Uiteindelijk, wil ik vooral iemands energie voelen; zien dat mijn model zich inleeft en met mij zoekt naar de beste uitdrukking voor wat we proberen te verbeelden.

Jij woont en studeert in Rotterdam of omgeving,
je bent voor langere periode (maanden/jaren) regelmatig beschikbaar,
je wil je (als kunstenaarsmodel) met je lichaam (houding) uitdrukken,
je wil nieuwe dingen uitproberen, jezelf fysiek en persoonlijk uitdagen,
maar hebt ook het doorzettingsvermogen om iets af te maken.
Je wil je ervaring met mij te delen, zodat we daarvan kunnen leren.

Vul onderstaande formulier in als je geïnteresseerd bent en laat me weten wat je nu doet, wat jou inspireert/motiveert en wat je als model zou willen verkennen/onderzoeken. Ik zal je vervolgens uitnodigen voor een eerste kennismakings-/proefsessie. Hierin zullen we wat praten, maar ook wat willen uitproberen (poseren/schetsen). Doel van deze sessie is vooral elkaars energie/sfeer te ervaren, te bepalen of we met elkaar willen blijven werken en eventueel afspraken te maken. Deze kennismakings-/proefsessie is onbetaald.

Aanmeldformulier

  persoonlijke gegevens

  *

  hij/hem/zijnzij/haarhen/hundie/diens

  *

  *

  aanmelding

  *

  als vast model (bijbaantje)voor projectvoor losse sessie (onbetaald)voor https://modeltekenclub.nl

  maandag:ochtendmiddagavond

  dinsdag:ochtendmiddagavond

  woensdag:ochtendmiddagavond

  donderdag:ochtendmiddagavond

  vrijdag:ochtendmiddagavond

  zaterdag:ochtendmiddagavond

  zondag:ochtendmiddagavond

  uiterlijk

  manvrouwtransmantransvrouw

  *

  *

  cm

  *

  kg

  persoonlijkheid

  formulier verzenden

   

  anatoMio.nl