Over mij

Dancing with Drawings
Dancing with Drawings – Dance workshop with Antonin Rioche, De Studio Rotterdam 29-2-2020

Dancing with Drawings
Dancing with Drawings – Dance workshop with Antonin Rioche, De Studio Rotterdam 29-2-2020

Als kind wordt je je langzaam bewust dat anderen jouw gedachten niet kunnen lezen. Later leer je dat wat iemand zegt niet overeen hoeft te komen met wat iemand voelt of denkt. Als tiener was ik een social outcast en begreep ik weinig van de sociale interactie om mij heen. Ik raakte geïnteresseerd in het construct van persoonlijkheid, dat continue verandert met alles wat je doet of elk verhaal dat je vertelt. Maar vooral raakte ik geïnteresseerd in het fenomeen ‘empathie’; in het lezen of bevroeden van de ander; in het willen ruiken, voelen, zien en begrijpen, wat de ander misschien wel denkt of voelt. Zo raakte ik via een omweg ook geïnteresseerd in het lichaam, die wonderschone anatomie, in wat we feitelijk zijn en ons meer drijft dan we durven toegeven, het beangstigend irrationele, onze onbegrepen emoties.

Als kunstenaar ben ik gefascineerd door empathie, het vermogen om (schijnbaar) gedachten te kunnen lezen, om fysiek en emotioneel te kunnen ‘voelen’ (bevroeden) wat iemand anders voelt; je te verplaatsen in een ander.

Mijn werk

Als kunstenaar onderzoek ik de confrontatie van mijzelf met de ander, probeer ik het onderhuidse, het onzichtbare en onkenbare in de ander, diens menselijkheid, te verbeelden. Door mijn werk (met modellen) oefen ik mijzelf in empathie en door mijn artistieke werk probeer ik de toeschouwer uit te nodigen tot eenzelfde empathische ervaring – tot verwonderd onbegrip.

Lady Macbeth
Lady Macbeth – wat heb ik gedaan?
in dialoog met een tekening
in dialoog met een tekening

Mijn werk is een continu artistiek onderzoek

 • naar identiteit:
  • menselijke emoties
  • persoonlijkheid
  • gewenste identiteit
  • kwetsbaarheid: zelfvertrouwen, schaamte en onzekerheid
 • naar lichamelijkheid:
  • somatisch, hoe het voelt om een lichaam te zijn/hebben of hoe je dat lichaam ervaart (letterlijk hoe je in je vel zit),
  • de expressieve mogelijkheden van het menselijk lichaam, wat je ermee kunt uitdrukken
  • of wat het communiceert; de perceptie van een lichaam, hoe houdingen en spanning in een lichaam (of een afbeelding ervan) emoties bij de toeschouwer oproepen.
 • naar confrontatie met de ander; de interactie tussen subject en object, kunstenaar en model, (af)beeld(ing) en toeschouwer:
  • het jezelf blootstellen
  • het kijken en bekeken worden; objectificatie en erkenning (je bekeken voelen of je gezien weten),
  • de tijd, het vertrouwen en de aandacht om naar iemand te kijken, te luisteren, te voelen
  • de dialoog – het oprecht ontmoeten – je openstellen voor wat zich aandient met de ander (M. Buber)
  • het jezelf spiegelen in de ander, jezelf herkennen in de kwetsbaarheid van de ander (E. Levinas)
 • en naar hoe dat (creatief) te verbeelden
  • hoe teken je wat niet visueel zichtbaar is (gevoel, ervaring, energie, beweging)

Ik houd van het creatieve proces: het zoeken en dwalen, het verkennen en ontdekken. Een geslaagd werkstuk (resultaat) is geen doel op zich, maar mooi meegenomen.

Exposities en verkoop

Concert of Persian modal music at the opening of the exhibition
Concert of Persian modal music at the opening of the exhibition, 8 February 2020
interview anatoMio door Sebastiaan Kerckhof
Interview door Sebastiaan Kerckhof bij de opening van de tentoonstelling bij DeStudioRotterdam, 8 februari 2020

Voltooide werken kan ik uit eigen collectie verkopen. Bekijk hier de gedetailleerde prijslijst om per sculptuur te zien wat de kosten zijn. U kunt een beeld ook huren (als u nog niet zeker weet of u een beeld wil houden) of leasen (huurkoop – als u de verkoopprijs niet ineens wil of kunt betalen). Om een sculptuur mooi uit te laten komen, kan in overleg een sokkel bij het beeld worden gemaakt of kan de kleur (het patin) van een beeldje worden aangepast. Ook schetsen en tekeningen zijn te koop. Voor een schets van 65 x 100cm vraag ik meestal €100,-

Ik ben ook geïnteresseerd in opdrachten. Ik heb geen vaste galeriehouder, maar als u een galerie weet die mijn werk zou willen exposeren en verkopen, hoor ik dat graag…

Contact

  Over jou

  *

  *

  *

   

  anatoMio.nl